La Comunitat és pionera en disposar d’un òrgan de directors que participe en el disseny de polítiques educatives

Francesca Gil Puigcerver | Noticies | dimecres, 19/02/2014 | Comments (0)  
 

12/02/2014 – La consellera d’Educació, Cultura i Esport, María José Català, ha presidit aquest matí la primera reunió amb els quinze directors dels millors centres de la Comunitat Valenciana, en què ha destacat que la Comunitat Valenciana “és la primera autonomia a disposar d’un òrgan consultiu de directors que participarà en el disseny de les línies estratègiques de la Conselleria en la seva aposta per millorar la qualitat del sistema educatiu”.

Segons ha explicat la consellera, “amb la creació d’aquest grup de treball pretenem comptar amb l’assessorament dels millors directors del nostre sistema educatiu perquè ens ajuden a dissenyar les millors polítiques educatives per lluitar contra el fracàs escolar, millorar el rendiment acadèmic i el funcionament dels nostres centres “.

“Es tracta d’impulsar la cultura de la transparència i dels resultats, reconeixent l’esforç, el talent, el mèrit, i recompensant als millors, coneixent i valorant la seua aportació per millorar la nostra educació”, ha assegurat.
María José Català ha volgut agrair la col·laboració dels directors “que són els que estan en contacte dia a dia amb els nostres alumnes i professors i, per tant, els que millor coneixen la realitat educativa de la Comunitat”. Amb aquest òrgan tractem de dotar de més autonomia als directors, posant en valor els seus coneixements “.

En aquest sentit, la consellera s’ha referit a la lluita contra el fracàs escolar com a primer eix de la política educativa del Consell i en el qual participarà activament la taula de directors per tal de seguir reduint la taxa d’abandonament prematur fins al 15% , tal com estableix l’Estratègia Europea 2020.

Per Català, “la Comunitat Valenciana està realitzant un esforç sense precedents per reduir la taxa d’abandonament escolar que ha propiciat que per primera vegada es situa per sota de la mitjana espanyola, sent l’autonomia que més ha reduït aquesta taxa a Espanya el 2013 “.

En concret, el descens de la taxa d’abandonament educatiu precoç experimentat l’últim any ha estat de 4,6 punts percentuals, passant així del 27,4% al 22,3% en un any, i el nostre objectiu és seguir millorant aquestes xifres amb iniciatives com la mesa de directors “.
Una de les millors eines de la Conselleria per contribuir a obtenir aquests resultats ha estat el Pla de xoc contra el fracàs escolar, projecte que preveu una trentena de mesures dirigides tant als centres com a les famílies i l’administració educativa. Entre aquestes mesures hi ha el diagnòstic precoç i l’atenció primerenca d’aquells alumnes amb dificultats que ho requereixin, la renovació metodològica que permet preparar l’alumnat per a la seva integració en la vida sociolaboral; l’autonomia organitzativa i avaluació dels centres, la major participació de les famílies, i la formació del professorat.

D’altra banda, la consellera ha assegurat que el seu Departament pretén conèixer i valorar el coneixement acumulat per part dels integrants de la mesa com a directors dels seus respectius centres, així com rebre el seu assessorament en el disseny i execució de futures línies d’actuació com la dotació de més autonomia dels centres, la música com a element de millora del rendiment escolar, l’aplicació en tots els nivells educatius del sistema plurilingüe, la implantació de l’FP dual, l’avaluació diagnòstica, o el programa de reforç per a alumnes amb més dificultats acadèmiques Exit II.

Mesa de directors i directores

A la reunió han estat presents quinze directors seleccionats d’entre tots els centres de Primària i Secundària sostinguts amb fons públics de la Comunitat. En concret, cinc centres de Primària, vuit de Secundària, un centre CRA i un centre CAES. A partir d’avui, la taula es reunirà periòdicament i elaborarà una sèrie de propostes per a la millora de la qualitat educativa.

Dels quinze integrants, hi ha un director d’un centre rural agrupat (CRA) i un director d’un centre d’acció educativa singular (CAES). Els tretze restants són quatre de la província d’Alacant, tres de Castelló i sis de València. A més, el 73% de la mesa està formada per centres públics.

D’una banda, han estat presents a la reunió el CRA Alfauir-Ròtova, de la localitat de Ròtova, i el CAES Miguel Hernández d’Elx. Pel que fa als centres de Primària, de la província de València s’ha seleccionat al CEIP Verge del Desemparats d’Oliva i al CEIP Sant Roc de Silla. De la província d’Alacant al CEIP Azorín de Monòver i al CEIP Graüll de Xàbia. Finalment, s’ha seleccionat el CEIP Sanchis Yago de Castelló.

Pel que fa als centres de Secundària, de la província de València s’ha seleccionat a l’IES Orriols, de València, a l’IES el Ravatxol, de València-Castellar Oliveral, al centre Rivas Luna de l’Eliana i al centre Palma de Paterna la Canyada. De Castelló s’ha seleccionat a l’IES Els Ports de Morella i Centre Ramiro Izquierdo de Castelló de la Plana. Finalment, d’Alacant formarà part de la mesa l’IES Severo Ochoa d’Elx i el Centre Paidos de Dénia.

Per a la selecció s’ha escollit, per cada província i per cada nivell d’ensenyament, els cinc centres escolars que millor puntuació han obtingut en cada un dels cinc nivells d’índex socioeconòmic i cultural (ISEC), en l’última avaluació diagnòstica.

Als centres seleccionats se’ls han aplicat diferents criteris de baremació com tenir autoritzat un contracte programa, es tracta d’un centre amb unitats d’atenció especial, participar en programes experimentals d’innovació, participar en programes educatius europeus o pertànyer a la xarxa de centres de qualitat .

No hi ha comentaris »

Encara no hi ha comentaris.


Deixa un comentari

C.P. Graüll es reserva el dret d'eliminar i/o modificar els comentaris que continguen llenguatge inapropiat, spam o altres conductas no apropiades.